Wij delen 10 kenmerken van Scandinavisch interieur

Scandinavisch interieur gaat de wereld rond. Het is een prachtige en toegankelijke stijl die veel mensen aanspreekt. De Scandinavische stijl is makkelijk te implementeren in huis. Het is immers een zeer minimalistische stijl die relatief weinig poespas bevat. Eén van de kenmerken van Scandinavisch interieur is het natuurlijke gevoel wat je naar binnen haalt doormiddel van de kleuren en materialen. Dit creëert een rustgevende omgeving waarin je volledig kan ontspannen.

Kenmerken van Scandinavisch interieur

Wil jij graag een Scandinavisch tintje aan je inrichting geven? Wij zetten een aantal onmisbare kenmerken van Scandinavisch interieur op een rij!

1. Rustige, simpele basis

De basis van een Scandinavisch interieur is minimalistisch en straalt rust uit. Het beste canvas om mee te beginnen is een houten vloer. Hoe grover en natuurlijke de vloer, hoe beter! Dus de aanwezigheid van veel houtnerf is een pluspunt, en het liefst zien we ook groeven tussen elke plank. De muren hou je het liefst helemaal wit. Eventueel kan je een gekleurde accentmuur creëren, als deze kleur maar zacht en zo licht mogelijk is (denk aan zeer lichtgrijs of een vervaagde pasteltint). Hoge, strakke, witte plinten brengen de houden vloer en witte muren samen tot een geheel.

2. Veel natuurlijk licht

Dit is misschien wel één van de belangrijkste kenmerken in een Scandinavisch ingerichte ruimte: lichtinval. We willen zo min mogelijk gebruik maken van kunstmatig licht, maar tegelijkertijd willen we ook geen donkere hoeken zien. Kunstmatig licht zorgt voor een gele gloed, en die willen we natuurlijk vermijden op de spierwitte muren. Daarom komt Scandinavisch interieur het beste tot zijn recht in een ruimte met veel grote ramen. Zorg dat de raambedekking overdag lekker open kan om maximaal licht binnen te laten.

3. Hout, hout en nog eens hout

Het natuurlijke element van Scandinavisch interieur komt voornamelijk uit het gebruik van veel hout. Hoewel we gebruik maken van veel strakke lijnen in de basis, mag het hout een contrast vormen. Het hout mag ruwe randen, onregelmatige vormen en uitstekende takken hebben. Heb je een houtkachel? Leg de houtblokken die opgebrand mogen worden dan op een stapel in de hoek, naast de kachel. Gebruik houten wanddecoraties, houten meubels, houten plafondelementen, noem maar op.

4. Vloerkleden

Om de houten vloer hier en daar op te breken wordt gebruik gemaakt van vloerkleden. Dit brengt ook een beetje warme in het interieur. Wel is het belangrijk om deze kleden zo natuurlijk mogelijk te houden. Denk dus aan aardkleuren en grove structuren. (Neppe) dierenvachtjes zijn ook erg gewild.

5. Kussens en kleedjes

Scandinavisch interieur is vrij kil. Om warmte binnen te halen wordt, naast de toevoeging van vloerkleden, gebruik gemaakt van veel kussens en dekens. De dekens mogen lekker grof zijn, zoals de momenteel zeer populaire chunky plaids. Gooi ze over de bank en over de stoelen. Of maak een gezellig hoekje met een dekentje (rommelig) over de grond gelegd met wat kussens erbij. Ook hier mag bijvoorbeeld een dierenvachtje bij liggen.

Minimalistische accessoires zijn kenmerkend voor Scandinavisch interieur

6. Kleuren uit de natuur

Het geheel bestaat uit natuurlijke kleuren op een witte basis. Hou dit dus ook in je achterhoofd bij het uitzoeken van meubels, accessoires en kussens. Aardtinten, grijstinten en printen met grote groene bladeren zijn perfect.

7. Pasteltinten

Om een beetje kleur in het Scandinavische interieur te brengen kan gekozen worden voor pastelkleuren. Probeer je wel te beperken tot één of maximaal twee verschillende pasteltinten. Gebruik ze als aanvulling, niet als hoofdelement. Verf één muur in deze kleur en laat hem terugkomen in accessoires, bloemenvaasjes en kussens.

8. Strakke lijnen

Los van de natuurlijke houtelementen willen we hoofdzakelijk strakke lijnen zien. Ook dit zit voornamelijk in de basis verwerkt (denk aan mooi glad gestucte muren en strakke vloerplinten). Ook in de meubels willen we strakke lijnen zien.

9. Groene kamerplanten

Hoe meer groen, hoe beter! Denk hierbij aan grote kamerplanten met grove bladeren. De Monstera (gatenplant) is een populaire keuze. Deze heeft een prachtige diepe groene kleur met een groot glanzend blad met interessante vormen. Het ophangen van simpele lijsten met een afbeelding van dit blad is tevens een populaire wandaccessoire. Cactussen doen het ook altijd goed in een Scandinavisch interieur.

10. Minimalistische accessoires

Een kenmerk van Scandinavisch interieur is rust, minimalisme en een opgeruimde ruimte. Zorg dus dat er geen spullen slingeren en hou de accessoires tot een minimum. Op een plank zie je liever een grote pot met een plant erin en daarnaast een stapeltje van drie of vier boeken (de kaften dienen bij elkaar de kleuren!), in plaats van een volle plank met kaarsen, beeldjes, bloemetjes en andere spullen. Hou ook wanddecoraties zoals lijsten en klokken zo minimalistisch mogelijk.