De zon komt steeds vaker tevoorschijn. Tijd om weer de tuin in te gaan dus.
Wil je kunnen genieten van je tuin met graszoden, maar weet je niet goed hoe je dit moet doen? Lees dan snel verder voor alle tips die je nodig hebt voor een mooi gazon!

Bewerk de grond

Als je graszoden wilt leggen is het belangrijk dat de ondergrond goed losgemaakt wordt. Verwijder eerst het oude grasveld of gazon door af te voeren of door onder te spitten. Gebruik geen snelwerkend kunstmest. Gebruik liever om de wortelgroei te stimuleren organische meststof.

De ondergrond gereed maken voor je graszoden

Als je de graszoden tot zijn recht wilt laten komen zo lang mogelijk raden wij je aan om de ondergrond goed plat te walsen. Hark na het platwalsen lichtjes je gazon. Zorg er ook voor dat je ondergrond waterpas is. Dit kun je met een waterpas doen. Leg hem in breedte zodat je zeker weet dat je tuin egaal is.

De graszoden neerleggen

Het mooiste effect krijg je als je de grasmatten strak tegen elkaar aan uitrolt. Kijk tijdens het uitrollen dus nauwkeurig op de rol op de andere rol aansluit. Als je dit gedaan hebt en de graszoden liggen strak, dan kun je de graszoden aankloppen. Dit is belangrijk om te doen zodat de graszoden direct contact maken met de ondergrond. Pak bijvoorbeeld een schep en sla lichtjes met de achterkant hiervan op je graszoden. Als je dit gedaan hebt is het belangrijk dat je de graszoden water geeft. Zorg ervoor dat, wanneer de graszoden nog niet zijn vastgegroeid, je de graszoden helemaal nat maakt.

grasveld

Mooi grasveld

Verzorging van je graszoden

In de eerste maand nadat je de graszoden hebt gelegd is het belangrijk dat je het gazon met zorg behandeld. Wanneer de graszoden goed vastgegroeid zijn kun jij er al van genieten. Maai de eerste week nadat je de graszoden hebt gelegd je gazon al. Hierdoor zorg je ervoor dat de jongere sprietjes meer zonlicht vangen. En dan groeien ze beter.

Voed en onderhoud je gazon

Als de graszoden goed strak geplaatst zijn is het lastig om verschil te zien met gras. Verzorg je gazon daarom goed. Een aangelegd gazon zul je regelmatig voeding moeten geven. Het gras geeft je zelf aan wanneer het de voeding nodig heeft. Als je gras lichtgroen of een beetje gelig is dan hoef je niet te maaien maar dan heeft je gazon een voedingsbeurt nodig. Gebruik hiervoor, het minder agressieve alternatief zodat je wortel verbranding minder kans geef, langwerkende meststoffen. Ook omdat deze meststoffen tot wel 4 maanden werken. Maaien blijft natuurlijk wel belangrijk want je wilt liever niet in een wildernis zitten. Pak je grasmaaier uit de schuur en maai minimaal 1 tot maximaal 2 keer per week je gazon. Doe dit wel in de groeitijd. Dan zul je zien dat je gras meer licht krijgt, en hierdoor wordt je gazon weer voller.