Bedenk vooraf goed wat je precies van je tuin verwacht

Streef je naar een tuin waarin je lekker kunt wroeten en die de nodige aandacht vraagt of ben je helemaal in voor een onderhoudsvrije tuin? We geven een aantal tuin opknappen tips voor je mee in dit artikel. Door het maken van een goed plan voordat je aan het opknappen van je tuin begint voorkom je teleurstellingen en een overschrijding van je budget. Bepaal bijvoorbeeld op welke tijd van de dag en waar je de meeste zon in je tuin hebt. Op deze plek kan je een heerlijk zitplekje creƫren (of juist niet, als je liever in de schaduw zit).

Kies de tuinvloer die bij jou past

Kies je voor gras, eventueel met een (kronkelend) looppad, begin dan tijdig met het inzaaien of gebruik kant en klare grasmatten. Een tuincentrum kan je informeren over de beste zaai- en legtijd. Op het gebied van tuinvloeren is ontzettend veel mogelijk. Zo heb je de keuze uit tuintegels van hout, rubber of natuursteen, grint in vele kleuren en kunstgras. Bepaal vooraf nauwkeurig de afmetingen van de te bedekken oppervlakken in je tuin en de hoeveelheid materialen die je nodig hebt. Ligt er al een vaste vloerbedekking in je tuin? Reinigen met een hoge drukreiniger doet vaak wonderen en bespaart je veel geld!

Tip: gras vergt veel onderhoud. Maaien, water geven, mos en onkruid verwijderen. Weet waar je aan begint!

Tuin opknappen tips

Wil je je tuin opknappen? Je kan hierbij gras gebruiken. Echter gras dien je intensief te onderhouden.

 

Tuin opknappen tips voor bomen en planten

Wees voorzichtig met het planten van bomen in je tuin. In de loop der jaren kunnen de wortels schade aanbrengen aan je tuin en zelfs aan je riolering. Je kunt beter kiezen voor borders met meerjarige, al of niet bloeiende planten. Eenjarige planten en kort bloeiende planten zet je in mooie potten welke je gemakkelijk kan verplaatsen wanneer je maar wil. Zorg altijd voor voldoende aarde en breng variatie aan in je tuin door groene planten af te wisselen met bloeiende planten.

Tip: potplanten hebben in de zomer dagelijks water nodig en dode bloemen dien je regelmatig te verwijderen.

uin opknappen tips: Potplanten hebben veel water nodig bij drogere dagen.

Tuin opknappen tips: Potplanten hebben veel water nodig bij drogere dagen. Let ook op de zonuren die een plant krijgt.

Bescherm je privacy, ook in je tuin

De omheining van je tuin verdient ook de nodige aandacht. Een bestaande omheining knapt vaak al op van een goede schoonmaakbeurt en een likje verf. Wil je het toch wat rigoureuzer aanpakken dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een schutting, een haag van coniferen of rasters begroeid met klimplanten. Kijk goed rond voor je een keuze maakt en vergelijk prijzen: hiermee kan je veel voordeel behalen.

Tuin opknappen tips: Met betongaas en jonge (meerjarige klimplanten) maak je eenvoudig en goedkoop je eigen omheining. Heb wel geduld, want het duurt enige tijd voordat de klimplanten voldoende gegroeid zijn om echt een afscheiding te vormen.

schutting

Een schutting kan praktisch zijn. Echter kan je om deze extra aan te kleden een mooie klimop gebruiken.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Verwijder eerst alles uit je tuin wat je niet meer gaat gebruiken, zodat je goed zicht op je tuin hebt. Denk aan het verwijderen van dode planten en gras, kapotte tegels/planken en versleten tuinmeubels. Maak vervolgens een schets van hoe het er uit moet komen zien en bepaal je budget. Je bent klaar om aan de slag te gaan!

Opknap tip: zoek op het internet naar gebruikte spullen (zoals bloempotten, meubilair en verlichting) als je budget wat kleiner is en doe je voordeel met aanbiedingen bij tuincentra.