Heel veel mensen hebben niet de luxe om een airco voor in huis aan te schaffen. Echter met het warme weer in de zomer is het niet altijd genoeg om een ventilator aan te hebben. Het enige wat een ventilator doet is koelte brengen door de lucht continu te verplaatsen. Zodra de ventilator uitgaat lijkt er niets veranderd te zijn. Warmte blijft vaak hangen in huis waardoor het s’avonds moeilijk is om in slaap te komen. Daarbij wordt de warmte vastgehouden in de stenen muren van het huis. Dit zorgt soms voor een warme benauwde situatie in huis. Vooral voor ouderen of kwetsbare doelgroepen kan dit heel onprettig zijn. Als het warme weer voorbij is duurt het vaak ook een aantal dagen voordat het weet wat draaglijker is in huis.

 

huis afkoelen zonder airco

Wil je het huis afkoelen zonder airco? Dit kan door bijvoorbeeld rolluiken te gebruiken.

Afkoelen in huis zonder airco

Hoe warm het binnenshuis wordt met zomerse temperaturen is afhankelijk van de bouwmaterialen van het huis. Ook wordt het bij huizen met een plat dak warmer binnen dan bij huizen met een puntdak. Er zijn wel een aantal dingen die gedaan kunnen worden om je huis te koelen. S’ochtends vroeg is het aan te raden alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten om het huis lekker door te luchten. De frisse wind waait door het huis en koelt de lucht binnen wat af. Zodra de zon erbij komt en het warmer wordt kun je alles dichtdoen. Ramen en deuren dichtdoen en dichthouden is dan het beste. Doe vooral ook rolgordijnen dicht om de warmte tegen te houden. Er zijn speciale rolgordijnen te koop die zonwerend zijn. Uiteraard helpt het ook om rolluiken aan de buitenkant van je huis te installeren. Voor de late avonden wanneer het buiten afkoelt geldt hetzelfde. Deuren en ramen tegen over elkaar open zetten en lekker door laten luchten. Het is wel belangrijk om het huis wel door te luchten op warme dagen, ook al lijkt dat misschien geen goed idee. Als er met het warme weer niet gelucht wordt, wordt de kwaliteit van de lucht binnen in het huis minder. Het wordt nog benauwder, en de lucht wordt bedompt.

Het beste om te luchten is s’ochtends vroeg omdat de lucht dan het koelst is. Vroeg opstaan geblazen dus wil je daar gebruik van maken. En wie weet komt die airco er ooit nog van. Tot die tijd kun je even vooruit met alle tips hierboven. Laat het warme zomerweer nu maar komen!