We voelen het allemaal. Sinds de eerste lockdown is ’tijd’ een vaag begrip geworden.

De dagen, weken en zelfs maanden lopen door elkaar, zeker nu de weergoden ook nog eens beslisten dat de zomer in Maart valt, en de herfst in Augustus.

Dat leek ons het ideale moment om eens te kijken naar welke soorten klokken er mooi in jouw interieur passen. Want al is het misschien onduidelijk welke dag het is, je weet dan tenminste toch het uur.

1. Digitale klok

Meer dan dat kleine display op je microwave, Blu-ray speler of wekkerradio.

Toegegeven, deze klok is niet bijzonder origineel te noemen. Gelukkig wordt er vandaag de dag toch al wat meer moeite in het design gestoken. Je vindt tegenwoordig, zoals de foto hierboven illustreert, gladde ontwerpen die echt wel mooi staan in een strakker interieur.

Naast het design, waar uiteindelijk toch niet zo bijzonder veel mee mogelijk is, is vooral de functionaliteit van groot belang. Naast een klok, wekker en radio, is het tegenwoordig ook vaak een kalender, een weerstation en zelfs een gsm-oplader.

Vaak is er nu trouwens ook een projectiefunctie, maar dit lijkt ons eerder een onnodig snufje, tenzij je ervan houdt om ’s morgens naar het plafond te staren, terwijl je de minuten aftelt tot je écht uit bed moet komen.

+ Heel wat functionaliteiten

+ Te lezen in één oogopslag

– Doet te veel denken aan ‘moeten opstaan’

– Oogt dikwijls wat saai

2. Koekoeksklok

Doe je lederhosen aan, drink een grote kroes bier in een berghut en wacht tot het uur slaat.

De koekoeksklok, een pendulumklok ontworpen in Zuid-West Duitsland, staat garant voor een authentieke toets in je interieur. Al zouden sommige mensen het woord authentiek misschien vervangen door kitscherig.

Ondanks die negatieve bijklank kan dit een leuke toevoeging zijn aan een interieur waar je veel hout vindt, of net als eyecatcher in een modern interieur.

Behalve de klassieke, ornamentele voorbeelden, zijn tegenwoordig ook de ‘novelty clocks’ zeer populair. Zo zijn er voorbeelden met andere dieren, rare geluiden, of zelfs bekende personages. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de Mr. Spock Cuckoo Clock, die voorkomt in een aflevering van The Big Bang Theory. Al blijkt ook uit die scene dat een koekoeksklok niet voor iedereen is.

+ Authentiek en ornamenteel

+ Grappig

– Kitsch

– Het nieuwe is er snel af. De vraag is of het leuk blijft.

3. Astronomisch uurwerk

Leg die Tarotkaarten en glazen bollen maar weg, hierop zie je alles.

Misschien een verrassende keuze, maar dit type klok verdient zeker een plaatsje in deze lijst. Deze apparaten zijn soms zo mooi gemaakt, dat het woord ‘klok’ eigenlijk tekortschiet.

Als je even weg stapt van de negatieve, nogal zweverige connotatie, ontdek je algauw hoe vernuftig deze toestellen eigenlijk zijn.

Naast het uur, geven ze immers dingen weer als de stand van de zon, maan, andere planeten en sterrenbeelden. Soms vind je er zelfs tijdstippen van getijden, bepaalde (religieuze) feestdagen en zonsverduisteringen op terug.

+ Uniek

+ Pronkstuk / Conversation starter

– Nogal druk (door de hoeveelheid info)

– Prijzig

4. Flipklok

Hipsters aller landen, verenig u!

Net als de digitale, doet de flipklok bij de meeste mensen denken aan een wekker die veel te vroeg afgaat. Maar zoals je hierboven kan zien hoeft ze daartoe zeker niet meer beperkt te blijven.

Het design is simpel en minimalistisch, maar krijgt door het zichtbaar analoge element een heel leuke retro-feel.

Ideaal voor een modern interieur, of voor in een hippe kantooromgeving. Zo krijgt aftellen naar het einde van je werkdag toch dat tikkeltje extra.

Oké, dit type klok is niet voor iedereen. Sommige mensen geraken gewoon niet voorbij het wekkerradio-gevoel. En als we die legendarische scene uit Groundhog Day bekijken, moeten we toegeven dat ook Bill Murray waarschijnlijk tot die categorie mensen behoort.

Maar voor ons is deze klok een stijlicoon, en zeker een plaatsje in jouw interieur waard.

+ Hip

+ Stijlvol

– Past niet in elk interieur

– Alarmklok-gevoel

5. Wandklok

Meer dan gewoon het uur aan je muur

De populairste, best verkochte en meest diverse klok van dit lijstje, en daarom ook de onbetwiste nummer 1.

Ook al is er niet echt sprake van één soort wandklok (je zou makkelijk enkele van de vorige klokken mee in deze categorie kunnen steken), achten we het toch belangrijk om ze apart te behandelen.

Loop een half uurtje rond in Ikea en je begrijpt waarom.

De meest voorkomende is uiteraard de ronde, middelgrote wandklok die we allemaal kennen. Deze hangt waarschijnlijk in meer dan de helft van onze woonkamers. Of dit er nu één is met Arabische, Romeinse, of zelfs géén cijfers, je kan er weinig verkeerd mee doen.

Wij zouden echter eerder een pleidooi houden voor de oversized wandklok. Zo zijn er online tientallen prachtige voorbeelden te vinden.

Naast de mooie ontwerpen, is het leuke ook dat je er meteen een volledige zijde van de kamer mee hebt aangekleed!

Spaar die foto’s en wandrekjes maar voor een andere muur, deze is al af.

+ Past in elk interieur

+ Ruime keuze aan types en materialen

– Veel voorkomend, het vergt wat zoekwerk om een originele versie te vinden

Voor elk wat wils

Of je nu voor iets aparts als de astronomische klok gaat, of eerder voor een beproefde optie zoals de middelgrote analoge klok voor aan de muur, er zit voor iedereen iets bij. Belangrijk is dat je rekening houdt met wat  jouw interieur moet vertellen.

Ben je voor een minimalistische insteek, geef dan gewoon die moderne digitale klok een plaatsje in de woonkamer. Wil je eerder duidelijk maken dat je een leuk maar contradictorisch kantje hebt, hang dan toch maar die foute koekoeksklok van je oma op.

Zo heb je een klok die elke dag een glimlach op je gezicht tovert. En dan maakt het niets meer uit dat je vergeten bent wélke dag het nu weer was.