Onze stekelige vriend de cactus is al een tijdje helemaal terug van weggeweest. Hij is niet meer weg te denken uit hedendaags interieur. De cactus valt, net als de vetplant, onder de categorie succulent. Deze planten hebben een vermogen om water op te slaan om zo een droge periode te doorstaan. Dat is ook de reden dat cactussen veel te vinden zijn in droge locaties, zoals woestijnen. Dus, gaan alle planten dood in jouw handen? Probeer dan eens een cactus! Zelfs als je deze maandenlang vergeet water te geven zal hij vrolijk blijven bestaan.

Makkelijk onderhoud

Mede dankzij het feit dat de cactus in droge klimaten kan overleven, is dit een zeer sterke plant die niet makkelijk klein te krijgen is. Ze zijn dus erg makkelijk te verzorgen: ze hebben nauwelijks water nodig en kunnen prima de droge lucht van onze centrale verwarming verdragen. De beste plek om een cactus te zetten is in de vensterbank of op een andere plek waar hij regelmatig zonlicht ziet. Wanneer een cactus geen zon krijgt gaat hij zelf op zoek naar zonlicht: hij gaat in zijn zoektocht vreemde vergroeiingen laten zien die de mooie vorm van de plant in de meeste gevallen ontsieren.

Geen grote drinker

Afhankelijk van het formaat van de cactus en het seizoen, geef je ze weinig of geen water. In het najaar helemaal niet (dit is een rustperiode voor deze plant). In de winter kan je de cactus een enkele keer een scheutje water geven en vanaf het voorjaar mag je hem weer wat “vaker” gaan bewateren. Denk dan aan eenmaal per maand een klein scheutje. Zorg dat de grond helemaal uitdroogt voordat je hem weet water geeft. Twijfel je? Dan maar geen water! Een cactus kan goed tegen droogte, maar slecht tegen te veel water: de wortels zijn zeer gevoelig voor rotten.

Niet zo groene vingers

Van de cactus krijg je geen groene vingers. In ieder geval niet-zo-groen. Ze moeten immers wel verpot worden wanneer de te groot worden, maar dit zal niet meer dan een keer per jaar zijn. Het beste is om de pot te vullen met speciale cactusgrond, dat is voorzien van hoogwaardige grondstoffen waar de plant zich mee kan voeden. Draag goede tuinhandschoenen wanneer je de cactus gaat verpotten. Ze zijn echt heel erg scherp!