Het kan voorkomen dat je een extra ruimte nodig hebt voor bijvoorbeeld een kinderkamer of extra slaapkamer. Dan is het mogelijk om dat te bewerkstelligen door het bouwen van een dakkapel. Er worden tegenwoordig veel van dergelijke dakkapellen geplaatst. Je kan er een ter plaatse laten bouwen op een bestaand schuin dak maar het is ook mogelijk om een kant en klare dakkapel aan te schaffen.

Toestemming bouwbesluit dakkapel

Voordat je hem echter gaat plaatsen moet je wel toestemming vragen bij de gemeente of je er een op je dak mag plaatsen. Wanneer je geen vergunning nodig hebt zal je je toch aan bepaalde regels moeten houden van het Bouwbesluit. De regels van het Bouwbesluit zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. In het Bouwbesluit staan technische eisen waaraan een dakkapel moet voldoen voor wat betreft de veiligheid en gezondheid. Wanneer je een kant en klare dakkapel koopt dan zal de leverancier tijdens het produceren hiervan rekening mee houden. Ook is in het Burgerlijk Wetboek het burenrecht vastgelegd. Dit zal vooral de omgangsvormen behandelen zoals die gewenst zijn. Licht je buren tijdig in dat je een dakkapel gaat plaatsen om zo onenigheid achteraf te voorkomen. Voor het plaatsen van een dakkapel is er in een aantal gevallen toch wel een bouwvergunning nodig. Het is de zogenaamde omgevingsvergunning. Je mag in principe vergunningsvrij bouwen aan de achterzijde van de woning als je 50 cm bij de buren vandaan blijft. Toch is het gehele plaatje een stuk ingewikkelder dan op het eerste gezicht wordt gedacht.

Vergunning

Wanneer je vergunningsvrij mag bouwen, zal men zich toch aan bepaalde regels van het Bouwbesluit en het Burenrecht uit het BW moeten houden. Vooral ook de isolatiewaarden worden vereist. Bij het bouwen van een dakkapel moet je erop bedacht zijn op 50 cm afstand van de buren te bouwen. Dit is dus tot op het hart van de scheidingsmuur. Dus wanneer je het geheel van binnenuit bekijkt zal het 35/40 cm bedragen. Ook moet een dakkapel minimaal 50 cm en maximaal 100 cm vanuit de dakgoot worden gebouwd. Je mag een dakkapel plaatsen met een hoogtemaat van 1,75 meter maar dan zal hij in veel gevallen te laag ten opzichte van de vloer komen of te hoog ten opzichte van de nok. Als dat dan weer het geval is kan het toch weer noodzakelijk zijn dat er een vergunning wordt aangevraagd. Zorg ervoor dat je vooraf advies vraagt. Ga desnoods naar de gemeente om met de juiste persoon te overleggen wat je het beste kunt plaatsen. Een dakkapel mag in principe tot 50 cm onder de nok worden geplaatst. Je kan daarbij aanhouden dat dat in de meeste gevallen tot 2 pannen onder de nok mag worden opgebouwd. Wanneer hij hoger is, dat geldt ook voor de achterzijde, dan heb je toch een vergunning nodig.
Wanneer er bij je in de buurt al dakkapellen van een bepaald formaat staan dan wil dat niet zeggen dat je er ook zo een mag bouwen. Misschien zijn de regels veranderd. Daarom is het belangrijk dat je alles goed navraagt voor je aan de bouw van een dakkapel begint.

 

bouwbesluit dakkapel

Ben je van plan om een dakkapel te plaatsen? Dan komt er veel meer kijken voordat je het bouwbesluit neemt. Wij hebben behoorlijk wat tips voor je op een rijtje gezet.

Altijd een vergunning nodig

‘Wanneer je een gedeeld dakkapel met de buren hebt zal je altijd een vergunning moeten aanvragen. Dat is ook nodig bij een nokverhoging, dus wanneer je over de nok heen bouwt. Ook moet men dat doen bij dakkapellen van breder dan de totale breedte van de woning -1 meter. Wanneer een dakkapel hoger wordt dan 1,75 meter heb je ook een vergunning nodig.
Je ziet dat er dus heel wat haken en ogen aanzitten aan het bouwen van een dakkapel. Bekijk alles zeer aandachtig voor je met de bouw ervan begint.