Hoekbanken, loungebanken, chaise longues, U-banken. Tegenwoordig heb je veel verschillende bankstellen. De bank is een belangrijk meubel in huis en zo om de aantal jaar moet elk huishouden een nieuwe bank hebben. Daarom lijkt het ons goed om eens wat dieper in dit zitmeubel te duiken!

De opbouw van een bank

De meeste banken tegenwoordig hebben een geraamte van stevig hout. Horizontaal zijn er tussen de houten latten golfveren gespannen, die voor een beetje vering zorgen. Ook in de rugleuning zitten soms veren of elastieken banden. Als de bank losse kussens heeft, zal de stof meteen over de vering worden gespannen. Hier bovenop liggen dan de kussens. Voor banken met vaste kussens ligt op deze golfveren nog een laag schuim die voor de vering zorgt.

In de kussens zit meestal schuim of er zitten siliconen in. Bij de duurdere banken kunnen er ook nog springveren in de kussens verwerkt zitten.

De prijs van een zitbank

Banken heb je niet alleen in alle soorten en maten (zie hieronder!), maar natuurlijk ook in alle prijsklassen. De goedkoopste oplossing voor iedereen is om een tweedehands bank te kopen. Misschien kun je op internet zelfs gratis tweedehands exemplaren vinden waarbij de huidige eigenaren alleen blij zijn dat je de bank komt ophalen en zij er dus vanaf zijn.

Ook voor mensen die graag een nieuwe bank willen (hygiënisch!), is er volop keus. Een nieuwe hoekbank bijvoorbeeld hoeft niet veel te kosten. Meubelboer.nl is bijvoorbeeld een bedrijf die banken in het goedkopere segment aanbiedt.

Ruwweg beginnen de goedkoopste banken bij een euro of 200. Dit zijn veelal rechte bankjes, zonder losse kussens en waarbij enkel de goedkoopste materialen zijn gebruikt. Aan de dure kant van de markt vinden we merken als Chesterfield en in mindere mate bijvoorbeeld Montel. Chesterfield banken kosten al snel duizenden euro’s, maar daar krijg je natuurlijk wel wat voor terug!

Verschillende type banken

De populairste zitbanken van dit moment zijn waarschijnlijk de hoekbanken en de loungebanken. Ideaal om lekker op te ontspannen en om tv te kijken of met je laptopje op schoot de sociale media te checken. Ook U banken zijn behoorlijk in trek, maar hier moet je wel de ruimte voor hebben!

Quizvraag: wat is het verschil tussen een hoekbank en een loungebank? (Zie onder voor het antwoord)

De stof

Veruit de meeste banken hebben een stoffen bekleding van polyester. Dit is dus een kunstmatige stof, maar het voelt zeer echt aan. Het voordeel van polyester is de kwaliteit. Het gaat bijvoorbeeld veel langer mee dan natuurlijk stoffen, zoals katoen. Ook is polyester veel gebruiksvriendelijker in het onderhoud. Het is makkelijk schoon te houden en het slijt veel minder snel.

Antwoord quizvraag: een loungebank heeft maar aan één kant een rugleuning, terwijl een hoekbank aan minimaal twee zijden een echte rugleuning heeft!