Een keuken moet eens in de zoveel jaar vervangen worden. De meeste bewoners zijn na 15 jaar ook wel uitgekeken op hun keuken en de aanschaf van een nieuwe keuken kan dan leuk zijn. Echter is het uitzoeken van een keuken ook tijdrovend, want je wilt natuurlijk wel een keuken aanschaffen waar je de komende 15-20 jaar ook weer veel plezier van kunt hebben. We hebben daarom tips voor een nieuwe keuken voor je opgesteld, zodat jij uiteindelijk dé perfecte keuken uit kunt kiezen.

Tips voor een nieuwe keuken

1. Maak een lijstje met wensen

Maak een lijst met wensen wat jij in je droomkeuken zou willen hebben. Zet hier bijvoorbeeld in wat voor soorten kastjes je wilt, welke kookplaat, wat voor soort oven, etc. Het is ook heel belangrijk om een lijst te maken met wat je absoluut niet meer wilt. Heb je nu bijvoorbeeld kastjes met legplanken en vond je dat bijzonder irritant, dan zet je die op je lijst.

2. Kies de keukenstijl

Vaak wordt er als eerste bedacht welke stijl men zou willen hebben. Keukens komen voor in vele diverse designs met allerlei kleuren en materialen. Je kunt hierbij denken aan landelijke, romantische, moderne of klassieke keukens. In een landelijke keuken vind je bijvoorbeeld vaak veel hout en een keuken met veel RVS en kunststof materialen behoren vaak tot de modernere keukens. Bekijk wat mooi past bij de rest van je woning.

Tips nieuwe keuken

Het is belangrijk om te weten wat voor soort stijl je de nieuwe keuken wilt hebben.

3. Kies de apparatuur

Een keuken kan worden uitgebreid met allerlei apparatuur. Bijna elke keuken bevat tegenwoordig wel een koelkast, vriezer, vaatwasser en een oven. Maar je moet hierbij ook denken wat voor oven je dan wilt. Laat je hem inbouwen of schaf je hem apart aan? Kies je voor een hetelucht oven of volg je de trend en ga je voor een combi-stoomoven? Allemaal vragen om eens rustig over na te denken.

4. Kies de indeling

Een belangrijke stap is om de indeling en opstelling te bepalen. Wat komt waar en hoe ga je het plaatsen. De precieze afmetingen van de ruimte zijn belangrijk om de opstelling en indeling te bepalen. Neem deze afmetingen ook mee naar een keukenspecialist. Probeer de keukenruimte te schetsen en teken hierbij ook de aansluitingen voor elektriciteit, water en gas en de draairichting van de deuren. Laat je door de keukenspecialist adviseren over diverse soorten indelingen, zoals bijvoorbeeld een L-vorm of een U-vorm.

5. Bepaal wat je wilt uitgeven

Het is verleidelijk om steeds wat extra dingen toe te voegen aan de keuken. Je denkt al snel, ‘Ach die mooie kraan is maar een paar tientjes duurder en laten we toch voor een iets luxere vaatwasser gaan’ en voor je het weet ben je al een paar duizend euro verder. Bepaal je budget op basis van je wensenlijst. Hou je vervolgens ook aan die wensenlijst bij het uitkiezen van een keuken en voeg geen (overbodige) dingen toe. Ga de onderhandeling aan met de keukenspecialist. Komt hij met een prijs, bedenk dan dat er altijd nog wel wat van af kan!

Soort keuken

Het type keuken is afhankelijk van wat het uiteindelijk kost. Bepaal daarom van te voren welk budget je hebt om de keuken te vervangen.